Billån

Bästa Billån 2021

Om du vill köpa en bil men inte har pengar för att köpa bilen kontant så finns det speciella billån. De flesta större banker och långivare erbjuder billån och även bilhandlarna själva brukar erbjuda hjälp med finansiering. Se de lånegivare vi rekommenderar ovan, jämför med bilfirmans om du fått sådant erbjudande. Det vanliga är att man måste betala en del av bilens inköpspris själv. Denna del kallas för handpenning och kan vara 10 till 20 procent av inköpspriset. Billån fungerar som vanliga lån, det gäller samma krav och du kan ansöka om lånelöfte i förväg om du vill. Ibland används bilen som säkerhet för lånet. Återbetalningstiden för billånet beror ofta på hur gammal bilen är. Räntesatserna på billån kan variera kraftigt när det gäller billån och därför är det bra att jämföra lånevillkor mellan olika långivare innan du tecknar ett lån.

Ett tips är att lägga upp återbetalningstiden i takt med värdeminskningen av bilen. Kostar bilen exempelvis 100 000 kr och värdeminskningen ligger på ca 10 000 kr per år, bör du lägga lånet på maximalt 10 år. Säljer du bilen efter 3 år bör du då kunna lösa lånet utan att behöva skjuta till extra pengar.

När du ska köpa en bil finns det några saker du bör tänka på.

  • Undersök marknaden noggrant. Det finns gott om bilhandlare och privatpersoner som säljer bilar. Ha inte alltför bråttom och undvik snabba affärer.
  • Titta på många bilar, det kan skilja mycket i pris och skick mellan två lika gamla bilar av samma märke.
  • Kontrollera att säljaren verkligen äger bilen och att det inte finns några förbehåll för att sälja bilen. Det gör du på Transportstyrelsens webbplats eller deras servicetelefon (0771-25 25 25).
  • Provkör bilen innan köp. Checklistor för provkörning finns på Konsumentverkets hemsida.
  • Upprätta ett köpekontrakt mellan säljare och köpare.
  • Som köpare är det du som ansvarar för att bilen är försäkrad direkt efter köpet.
  • Det ska anmälas till Transportstyrelsen att det finns en ny ägare till bilen, vilket görs enklast i appen Mina Fordon.