Vanliga frågor

Se vår prisjämförelse av lån utan säkerhet på framsidan, för mer information kring olika lånegivare.

Vad är ett privatlån/blancolån?

Ett privatlån är ett lån som du kan ta för att exempelvis resa, köpa möbler, gifta dig, lösa kreditkortsskulder/smslån eller köpa en ny dator. Du kan göra precis vad du vill med pengarna och du kan låna från ett par tusenlappar och ända upp till en halv miljon. Och detta utan säkerhet. Vi använder ordet Privatlån hädanefter, Blancolån och Banklån är dock samma sak.

Grundkrav för privatlån?

Kraven för att få ett privatlån beviljat är desamma som för alla andra typer av lån. När du ansöker om lånet kommer långivaren att göra en kreditupplysning för att se om du har några betalningsanmärkningar, samt fastställa en Credit Scoring där olika parametrar vägs in. Viktigast är den deklarerade inkomsten, alla privatlån kräver fast inkomst vid lån.

Det finns även långivare som ger privatlån även till personer med betalningsanmärkningar och låg inkomst, men då krävs vanligtvis en form av säkerhet för att lånet ska beviljas. Som säkerhet kan du ha en borgensman som tar på sig lånet som sitt eget ifall du inte kan betala. Om du tar ett privatlån för att köpa bil eller bostad kan du även ha dessa som säkerhet för lånet.

Vad är ränta och hur fungerar ränta?

När du ansöker om ett privatlån så ska du betala tillbaka lånet i form av amorteringar varje månad. Men det tillkommer också ränta och andra kostnader. Räntan beräknas procentuellt på det belopp du har lånat. Det kan handla om 5 – 10 % för ett lån utan säkerhet. Ett lån med säkerhet ger oftast en lägre ränta eftersom långivaren då tar en mindre risk när han lånar ut pengar till dig. Privatlån har nästan alltid en rörlig ränta, om inget annat  är angivit. En rörlig ränta innebär att räntan ändras kontinuerligt, vilket betyder att du sällan har samma månadskostnad, eftersom räntan kan gå upp eller ner under året.

Det tillkommer också andra typer av avgifter, som uppläggningsavgift och fakturakostnad. Uppläggningsavgiften betalas endast en gång och den är till för att täcka de kostnader som långivaren har för att behandla och godkänna din låneansökan. Fakturakostnader däremot läggs på varje faktura du betalar. Det kan vara exempelvis 25 kronor per faktura. Betalar du då en faktura per månad blir det en hel del pengar i slutändan. Ett alternativ är att välja Autogiro istället för att betala via faktura, då slipper man ofta fakturaavgiften helt.

Vad är amortering och hur lång är återbetalningstiden?

Amortering är den summa du betalar tillbaka på ditt lån vid varje betalningstillfälle. Man kan förstås betala tillbaka hela summan på en gång, som man oftast gör när det gäller SMS-lån. Men om man lånat en större summa betalar man tillbaka en del åt gången tills hela lånet är betalt, detta sätt gäller generellt alla privatlån/bolån. Hur stora amorteringarna blir beror på hur mycket du vill och kan betala per gång och på hur lång återbetalningstid du väljer. Man kan ofta få välja mellan rak amortering och annuitetslån. Om du väljer en rak amortering så är amorteringsdelen av lånet lika stor varje gång. Däremot minskar räntan allt eftersom som skulden minskar, vilket betyder att den totala summan du betalar till långivaren är högre i början av återbetalningstiden och lägre i slutet av återbetalningstiden. Om du istället väljer ett annuitetslån så betalar du samma belopp för amortering och ränta tillsammans varje månad under hela återbetalningen. Räntan minskar även i detta fall, men istället ökar amorteringen i motsvarande takt. I början betalar du mer ränta och mindre amortering, i slutet är det tvärtom med mer amortering och mindre ränta, men totalsumman för de båda är densamma under hela återbetalningstiden.

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta innebär den totala kostnaden för ett lån. Den anges som en årlig ränta på lånebeloppet. Effektiv ränta innehåller alltså alla kostnader för ränta och övriga avgifter och det anses vara det bästa jämförelseredskapet mellan olika långivare.
Hur fungerar ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett slags bevis eller garanti för att en långivare vill låna ut en viss summa pengar. Det är framförallt vid köp av bil eller bostad som det är en fördel att ha ett lånelöfte beviljat, då kan du visa säljaren att det finns finansiering. Ofta ansöker man om ett lånelöfte på en högre summa än man vill låna, eftersom man vill ha lite marginal för till exempel budgivning eller oförutsedda kostnader. Ett lånelöfte har samma krav som ett lån och långivaren kommer att göra en kreditupplysning. Det är gratis att ansöka om lånelöfte och det är inte bindande, vilket gör att du kan ansöka om lånelöfte hos flera långivare för att sedan välja den som är mest förmånligt när du väl ska teckna dig för ett privatlån. Tänk på att ett lånelöfte gäller endast för en begränsad tid, till exempel tre månader, och endast om din ekonomi inte försämras avsevärt under tiden.

Vad är skillnaderna mellan smslån och privatlån?


Ett smslån, eller snabblån, som det också kallas är en speciell typ av lån. Det skiljer sig från privatlån när det gäller lånesumma, återbetalningstid och avgifterna för lånet.

Smslån:

  • Du kan låna små summor, oftast mellan 1000 och 5000 kronor.
  • Det är kort återbetalningstid, generellt 30 dagar.
  • Det tillkommer inga räntor utan istället en fast avgift, mellan 250 till 600 kronor per lån.
  • Du ansöker om lånet via SMS eller Internet och pengarna kommer på kontot senast dagen efter.

Privatlån

  • Du kan låna från ett par tusenlappar upp till en halv miljon kronor.
  • Du får välja återbetalningstid från ett år till tio år, beroende på lånesumma.
  • Det tillkommer dels ränta och dels andra avgifter som uppläggningskostnad och fakturaavgifter.
  • Du ansöker om lånet via Internet eller på banken och pengarna kommer på kontot om några dagar eller en vecka.
  • Mer utförlig kontroll av din ekonomi. En så kallad UC-kontroll körs.